2011. febr. 20.

"A szavak korántsem olyan fontosak, mint a zenéből, különösen az élő zenéből sugárzó energia"


... mondta nekünk ezt egy szőke, kék szemű seattle-i srác, aki kimondhatjuk csapatával a Nirvanaval meghatározta és letette az új rock zene alapjait. A 90'es évek rockkultúrája teljesen átalakult a közreműködésük által...

De hogy milyen nap is van ma?
1967. február 20.-án vagyis ma ezen a napon született meg Kurt Cobain, a Washington állambeli Aberdeenben. Kisgyermek kora óta élénken érdeklődött a zene iránt. Első együttese a Ted, Ed, Fred nem sikerült túl hosszú életűre, mert a basszusgitárosuk levágta a kezét egy láncfűrésszel, így abbahagyták a zenélést. 1992-ben A Saturday Night Live Showban szerepelt először a Nirvanaval, ekkor kezdődtek a sikerei az együttessel és zuhanórepülése a mániás depresszióval és a kábítószerekkel. 1994. április 5.-én máig tisztázatlan körülmények között öngyilkos lett saját házukban.

Miért is olyan fontos nekünk megemlékezni Cobainről és miért volt olyan fontos a Nirvana? Mint már említettem a 80-as évek végén, 90-es évek elején visszahozták a rockzenét (vagy inkább megteremtették?:)) és egy egészen újszerű dologra a grunge stílusra irányították a figyelmüket, mely évekig uralta a zeneipart. A Rolling Stone magazin így emlegette az együttest és Kurtöt: "Kurt Cobaint, a Nirvana frontemberét, a média „generációja szószólójának” kiáltotta ki, a Nirvanát pedig az X-generáció „zászlóshajójának”"(forrás: Wikipédia.)


De akkor gondolkodjunk el a (80-as, 90-es években születettek leginkább), hogy melyik az a zene, ha egy kicsit is, de megszeretette velünk kiskorunkban a rock zenét? az én válaszom a Nirvana. Személyszerint nálam minden ott kezdődött el, mondhatom, hogy ezzel kezdtem el zenét hallgatni, de úgy érzem ezzel nem vagyok egyedül. :) A dalaik örök érvényűek, szerethetőek, megunhatatlanok, elgondolkodtatóak. Ezért érdemes akárcsak egy perc erejéig is megemlékeznünk Kurt Cobainről, mert nélküle nem születhetett volna meg ez a csoda. :)
Köszönjük! és Nyugodjon békében!

Kurt Cobain
(1967. február 20.-1994. április 5.)


Gábí

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése