2011. febr. 22.

Fekete Hattyú / Black Swan



Nincs fél órája, hogy megnéztem ezt a filmet, úgyhogy még friss az élmény. Nagyon rég találkoztam ilyen filmmel. A film elejétől kezdve gyűlik bennünk a feszültség, a paranoia, a kiteljesedni vágyás és a film végére mindez összekavarodik, hatalmas gombóccá válik, már nem tudjuk megkülönböztetni mi a valóság és mi csak a fantáziánk szüleménye, a kamera is mozog, velünk lélegzik, forog minden, majd végül ez az egész felrobban, és mi csak ülünk, és érezzük, hogy ez bizony tökéletes volt.

Főszereplőnk NinaNatalie Portman-, egy balerina. Minden vágya, hogy a soron következő nyitó darabban, a Hattyúk tavában ő alakíthassa a hattyúkirálynőt. Ám ez korántsem olyan könnyű, mivel a hattyúkirálynőnek két oldala van. Egy fehér, csupa jó, törékeny része és egy fekete, vad, csábos oldala is van a szerepnek. Nina az első felében a dolognak tökéletes, ő maga a megtestesült fehérség, szépség, jóság. Édesanyjával él, a szobája csupa rózsaszín, csupa fehér, csupa plüss és kislányos bűbáj. De ez nem elég, meg kell ismernie önmaga sötét oldalát is, ki kell bontakoztatnia ahhoz, hogy el tudja táncolni a Fekete Ikertestvért is. Ebben lesz segítségére LilyMila Kunis-, aki a Fekete oldalt jelképezi Nina számára. Vad, dohányzik, iszik, drogozik, bűntudat nélkül él. Nina félni kezd. Fél attól, hogy nem elég tökéletes, pedig ez minden vágya, fél, hogy elveszik tőle a szerepét, és aki elveszi tőle, az bizony Lily lesz, hiszen ő annyira tökéletes, annyira féktelen és könnyed. Az utolsó fél órában Ninán úrrá lesz a paranoia és már nem tudja megkülönböztetni a valóságot és a képzelgést.

Nem véletlen jelölték Oscar díjra és nem véletlen nyerte meg a Golden Globe díjat a legjobb női főszereplő – film (dráma) kategóriában. Habár emellett jelölték még másik 3 kategóriában is (legjobb film (dráma), legjobb női mellékszereplő és legjobb rendező). Tényleg csak annyit mondhatok, hogy fantasztikus rendezés, fantasztikus szereplők és fantasztikus összhatás. Nézd meg és ne lepődj meg, ha még pár nap múlva is a film hatása alatt állsz majd.

Szokásos zárásként, íme a trailer:
 Narancs

2 megjegyzés:

  1. http://filmfreaks.blog.hu/2011/02/22/hirmorzsak_a_fekete_hattyu_elso_aldozata

    Sületlenség ill. a negatív reklám is reklám?hmm...mondjuk jó film lehet, ha ilyen magas osztályzatot kapott imdb-n. Le is szedem:D Jó poszt megint narancs!!!44!!!négy!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm:) A cikk meg,amit linkeltél: csak gratulálni tudok az "elkövetőnek", az emberi butaság határtalan.

    VálaszTörlés