2011. febr. 20.

Eredet (Inception)

Írta és rendezte: Christopher Nolan (Batman: Kezdődik, A sötét lovag, A tökéletes trükk, stb.)




Az első olyan film, aminél az előzetesből nem derül ki, hogy mennyire fantasztikusan, eszméletlenül jó is valójában. Igaz, egy másfél perces trailerbe nem lehet belesűríteni azt az izgalmat, azt a gondolkodásmódot, amit ez a film nyújt. A „Hajsza a föld alatt” óta ez volt az első film, aminél végig izgultam az utolsó háromnegyed órát, mert nem tudtam, mi lesz a vége.
Igen, tudom, Leonardo DiCaprio a főszereplő. Ennek ellenére, vagy pont ezért megéri megnézni. Egy tolvajt alakít –Cobb-, aki információt lop, de nem akárhogyan. Az álmaidból. Gagyin hangzik? Akkor gondold át még egyszer, mert nem az. Álmunkban mi vagyunk a legnagyobb ellenségünk, mint ahogy Cobbnak is a saját emlékeivel kell megküzdenie halott feleségéről. A halott feleség, Mal -Marion Cotillardnak (Nagy hal, Taxi, Közellenségek)-. Cobb kap egy megbízást: ültesse el Robert FischerCillian Murphy- fejében, hogy az apjától örökölt cégét fel akarja daraboltatni. Gondolat beültetés? De hiszen ez lehetetlen! Tévedsz, kedves olvasóm, Dom Cobb számára nem létezik lehetetlen, ő meg tudja csinálni. Csupán egy ütős csapatra van hozzá szüksége: egy építészre, egy mixerre (vegyészre), egy hamisítóra és a jó öreg ArthurraJoseph Gordon-Levitt /10 dolog, amit utálok benned, Űrbalekok/-, aki az alanyról megszerzi a szükséges adatokat. Eleinte idegesítőnek tűnhet a karakter, de az a bravúr, amit a film utolsó fél órájában bemutat, meggyőzi a nézőt, hogy belevaló egy alak. Az építész egy főiskolai hallgató lány lesz, AriadneEllen Page /Juno/-. Az a rész, amikor betanítják Ariadnét tele van elképesztő effektekkel. Ha valakinek amúgy nem tetszik a sztori, legalább ezért nézze meg! A vegyészünk, YusufDileep Rao /Avatar, Pokolba taszítva/- barátságos, vicces karakter. Ő keveri ki az altatáshoz szükséges „löttyöt”. Végül, de nem utolsó sorban a kedvenc szereplőm, EamesTom Hardy /Üvöltő szelek, A kód/-. Hamisítani képes az alany egy ismerősét. A valóságban megfigyeli az illetőt és utána az álomban képes tökéletesen visszaadni a jellemét, mozgását, beszédét. A film egyik legviccesebb alakja.

A film 142 perces, de nem tűnik annyinak. Nagyon tartalmas, akciódús és elgondolkodtató film. Végül a két trailer, amik szerintem a legjobbak lettek. A filmhez két adag kukoricát ajánlok, teszteltük, egy nem elég. ;)

Narancs

2 megjegyzés:

  1. Teljes mértékben egyetértek a szerzővel, nagyon hosszú ideje az egyetlen film ami annak ellenére, hogy nem érdekelt, mégis megnéztem, és nagyon nagyot csalódtam benne, persze pozitív irányban. Az egyetlen dolog az a szintek közötti nyakatekertség amit csak második nézésre sikerült összeraknom magamban, ettől eltekintve a szereposztás kitűnő, a történet érdekes. Nálam a film kap egy ritka 5/4,5 pontos értékelést, mivel ezt nem találtam így idebiggyesztem.

    VálaszTörlés
  2. Jó film, szedjétek le:D DiCaprio formában volt akkoriban (pl: Viharsziget is hasonlóan lebilincselő thriller). Am grat narancs! Jó poszt!!!44!!négy!!!

    VálaszTörlés