2011. ápr. 1.

Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész


Rendezte: David Yates
Írta: J. K. Rowling


Bizony, felnőttünk. Harry (Daniel Radcliff), Hermione (Emma Watson) és Ron (Rupert Grint) is felnőtt velünk együtt és nekiindulnak, hogy megmentsék a varázslóvilágot Voldemorttól. Bár úgy érzem, fölösleges leírnom a színészek nevét, mert nem nagyon akad olyan, aki ne tudná. Olyat viszont már többet találunk, aki nem olvasta a könyveket. Nekik csak annyit üzennék, hogy nem tudjátok mit hagytatok ki. Na de térjünk rá a filmre. A sorozat befejező részének első feléről van szó, a könyv nagyjából háromnegyedét dolgozza fel. A második rész Július 14-én kerül a magyar mozikba. Szeptember eleje van, míg mások készülődnek vissza Roxfortba, addig a három jó barát családjukat, barátaikat hátrahagyni készülnek, hogy Dumbledore akarata szerint legyőzzék Voldemortot. A film elején pár új színésszel találkozhatunk Bill Weasley (Domhnall Gleeson) és Mundungus Fletcher (Andy Linden) személyében. Tartottam a dologtól, de Mundungushoz is megtalálták a megfelelő színészt. Harry átmenekítése a Privet Drive-ról az Odúba áldozatokat követel, köztük egy halálosat is. Bill és Fleur esküvője egy kis fényt nyújt a sötét jelenben, ám ez sem tarthat sokáig, a Minisztérium elbukik és Harryéknek menekülniük kell. 

Igen, nem tagadom, persze vannak különbségek a könyv és a film között. Azonban én úgy vélem, a film így is tökéletesen élvezhető és méltó folytatása az eddigieknek. Valóban sokszor kimarad a százfülé-főzetes trükk amit a könyvben hőseink előszeretettel alkalmaznak, de gondoljuk végig, hogy nézne ki a film, ha a két és fél órában csupán fél órát játszana Daniel Radcliff? Gondolkozzunk logikusan is egy kicsit, ne csak elvetemült rajongóként, akik a könyv-hűség hívei. Nagyon szép megoldás volt a Három testvér és a Halál ereklyéi meséjének megjelenítése. Köszönjük, Tim Burton bácsi, hogy beugrottál segíteni a feleségednek! Azt elismerem, hogy van egy-két jelenet a filmben, ami teljesen felesleges. Ilyen, például amikor először töltik az estét egy erdőben és pár másodpercig látszik a felállított sátor. Másik példa mikor Harry megpróbálja felvidítani Hermionét és táncolni kezdenek. Ez a könyvben sincs benne és a filmben is lehetett volna rövidebb, ha már muszáj volt belerakni. Ami viszont a könyvben nem volt benne, de a filmben tetszett az a jelent, amit Emma Watson írt. A film elején Hermionét láthatjuk, ahogy kitörli szülei emlékeit sajátmagáról, hogy később ne kerülhessenek bajba miatta. A könyvben erre csak utalnak, de nagyon beleillett a film világába. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Aki olvasta a könyvet, azért, aki pedig nem, annak azért.
Mikor barátnőmmel, 2010. november 25-én hajnalban beültünk a Corvin moziba, az jutott eszembe, hogy mennyire megöregedtem. Az első filmet még 11 évesen, 2001 decemberében láttam, a szüleimmel. Nem tudok mást mondani, minthogy felnőttünk emberek. Örülök és köszönöm J.K. Rowlingnak, hogy létrehozott valamit, ami összeköt egy teljes generációt.

Narancs

3 megjegyzés:

  1. Bevallom engem csak az első 3 rész kötött le...4résztől már elég baljós és komor volt a világa az egész történetnek ( könyvnek és filmnek is )...esetleg innét ered az EMO? XD Ami a mi generációnkat még összeköti az a Dragon Ball, a Mátrix és persze Gigi D'Agostino :D G27

    VálaszTörlés
  2. Hát bevallom az eredetit nem láttam, de a pórnóparódia nem volt rossz

    VálaszTörlés
  3. ja és még valamit kifelejtettem: http://img3.visualizeus.com/thumbs/10/02/03/concept,difference,emma,watson,funny,harry,potter,hermione,hermione,granger,interesting,model,now,then,then,and,now,time-f68f971f33a87f3cbce0b886738b7a00_m.jpg

    Hogy megnőtt a kis Hermione XD G27

    VálaszTörlés