2011. ápr. 24.

The Runaways - a film


Black Sabbath, Deep Purple, David Bowie, Sex Pistols, The Rolling Stones... és a tiszavirág-életű The Runaways lázadó női rockbanda. Talán ezekkel az együttesekkel, előadókkal írhatnánk le a legjobban 70'-es évek meghatározó zenei ízlését. Heavy metal, punk rock, új hullám és minden ami kell....

Na de térjünk vissza a The Runawaysre... az együttes 1975-ben alakult, 4 évet bírtak aztán külön váltak útjaik. A megalakulásukat, sikereiket, majd kudarcukat dolgozza fel a film, mely magyarul The Runaways - a rocker csajok címet viseli, Floria Sigismondi rendezésében.
A film története első olvasásra nem tűnt túl izgalmasnak a számomra, de úgy gondoltam adok egy esélyt neki és nagyon jól tettem.

1975-ben járunk. Történetünk egyik főhőse Cherie (Dakota "szőke kicsilány a Nevem Samből" Fanning) nem éppen átlagos lány, ami a külsejét tekinti. Családja zilált, az édesapja alkoholista, anyja pedig nem törődik vele és nővérével (Riley Keough). Másik fontos szereplőnk Joan Jett (Kristen "tvájlájt" Stewart) igazi lázadó utcakölyök gitárral a kezében, család nélkül. Aztán mint a mesében Joan a gitáros lány, szerencsét próbál a híres zenei producer Kim Fowleynál (Michael Shannon), akinél véletlenszerűen aznap jelentkezett egy dobos lány aki Sandy West névre hallgatott (Stella Maeve). Fowleynak jött a remek ötlet, hogy valami nagyon nagy durranást alkosson megalakul az első női, tinirockegyüttes, a The Runaways. Jön még egy gitáros Lita Ford (Scout-Taylor Compton) és egy basszusgitáros, Robin (Alia Shawkat). A projekthez márcsak egy énekesnő hiányzik, akit meg is találnak a már említett Cherie Currie személyében, egy bárban.

Elkezdőnek a próbák egy lepukkant lakókocsiban, jön az első házibulis fellépés, a turné és persze a siker. Természetesen a rocksztárok életéhez méltóan megjelennek a féktelen éjszakázások, a szex, a piálás, a drogok, a szétesés. Adódik egy szerelmi szál is méghozzá a két főszereplő hölgy, Cherie és Joan között (rossz nyelvű bulvárpletykák szerint Kristen Stewartot vádolhatták volna liliomtiprással is, amiért volt 1-2 leszbikus jelenete a még csak 16 éves Dakota Fanningel). Az együttes hatalmas sikereket ér el, legfőképp Japánban, ahol szinte szétszedik őket a rajongók(ezt nagyon jól bemutatja a film.) A vége fele viszont megjelennek a problémák a zenekar körül, melyek szétválásukhoz is vezettek.


Érdekesség viszont, hogy arról a Joan Jettről van szó a filmben, aki a The Runaways sikere és bukása után egy új együttessel a Joan Jett & The Blackheartsszal tért vissza, akiknek az egyik leghíresebb rocknótát az I Love Rock and Roll-t köszönhetjük.

Ha támadnak kételyeitek a film megnézésével kapcsolatban akkor gyorsan hessegessétek el ugyanis a sablonos "rockegyütteses történet" ellenére nagyon jó filmet kaptunk. Már csak azért is érdemes megnézni, hogy láthassátok Kristen Stewart ki tud törni a "tvájlájtos csaj" karakterből, tud valami újat hozni. Michael Shannon istenien játssza a megszállott, dilis producer szerepét. Személy szerint a kedvenc karakterem a filmből Dakota Fanning volt, aki fiatal kora ellenére eszméletlenül jól játszik, az évek alatt egyre szebb lett és a színészi játéka kiskora óta, felnőtt kollégáit megszégyenítő. A zenék nagyon ütősek, a dalokat maguk a színésznők énekelték fel. Fontos szempont, hogy a film nagyon jól vissza adja a 70'-es évek hangulatát, mind a ruhákban, mind a látványban. Nem utolsó sorban A The Runaways együttes olyan énekesnőket inspirált mint Courtney Love vagy Taylor Momsen (Gossip Girl c. sorozat, The Pretty Reckless együttes.), tehát érdemes megismerkednünk a nevükkel még ha nem is sikeredett túl hosszúra a pályafutásuk.

Lényeg a lényeg: nézzétek!

gáb

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése