2011. ápr. 21.

Vampire Academy / Vámpír akadémia


Írta: Richelle Mead (http://www.richellemead.com/books/vampireacademy.htm)


El tudom képzelni mit, gondoltok így, a cím alapján: „Húha, megint egy újabb vámpíros könyv, na de jó.” De nincs igazatok. Ez nem egy újabb vámpíros könyv, ez a könyv teljesen más. Sokszor elfelejtettem olvasás közben, hogy vámpírokról lenne szó. Sokkal inkább hasonlít egy kis CSI-vel megtoldott lányregényre. Van benne minden, ami kell: tiltott szerelem, barátság, gonosz nagybácsi, lázadó fiatalok, szigorú anyukák, gyilkosság, nyomozás. Richelle Mead olyat tett, amivel sokan mások is próbálkoznak, csak nem jön össze nekik: egy új, izgalmas világot teremtett.
No és akkor most erről a világról: a vámpírok köztünk élnek, saját kis társadalmuk van, amit a királynőjük vezet. 3 féle vámpír van a dhampir, a moroi és a strigoi (ezek az angol neveik, a magyar fordítás: dámpír, mora, striga).  A dhampirok védik a moroi-okat a strigoi-októl. Ugyanis a dhampirok az emberek és moroi-ok legjobb tulajdonságait örökölték, tehát tökéletesen kiképezhetők testőröknek, hogy megvédjék a kihalófélben lévő moroi-okat. A moroi-ok azok a vámpírok, akik ugyan ember vért isznak, de nem ölik meg az „etetőjüket” és elviselik a napfényt is, bár kényelmetlenül érzik magukat a napon. Varázserővel is rendelkeznek, mindegyik moroi képes használni valamelyik elemet (víz, föld, tűz, levegő). Ha egy moroi megöl egy embert, akkor strigoi válik belőle,a gonosz vámpír, aki öl az embervérért, nem bírja a napot, de szuper erősek és gyorsak.
Rose Hathaway egy dhampir lány, akinek a legjobb barátnője egy moroi, Lissa Dragomir. Lissa képes gyógyítani, sőt ő hozta vissza Rose-t a halálból, így magához kötve őt. Ezáltalá a kötelék által Rose képes Lissa gondolataiban olvasni. Lissa az utolsó élő tagja családjának, amivel sok ellenséget szerezett magának. Mindketten a St. Vladimir Akadémián tanulnak, ami egy bentlakásos iskola. Itt képzik ki a leendő testőröket és itt tanítják meg a moroi-oknak, hogy hogyan használják a varázserejüket. Meg még persze sok más alapvető tantárgyuk is van.
A sorozat hat kötetes, már befejezett történet. A magyar könyvborító ne riasszon el senkit, megéri elolvasni! Én újra és újra meglepődtem olvasás közben, „Jé, tényleg, ez vámpírokról szól!” A karakterek szerethetőek, az ember teljesen bele tudja élni magát Rose szerepébe, akinek a szemszögéből íródott a könyv. Richelle Mead világa semmihez sem hasonlítható, jó szórakozást kívánok hozzá.

Narancs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése