2011. szept. 19.

Thor

Rendezte: Kenneth Branagh




Ismerősen cseng a rendező neve, ugye? 52 filmben szerepelt, 14-et rendezett és játszott a Harry Potter és a Titkok kamrája című filmben is. Bemutatnám Nektek Gildroy Lockhartot. A színészekről csak annyit, hogy Anthony Hopkins, Natalie Portam, Chris Hemsworth, Tom Hiddleston és Stellan Skarsgard játsszák a főszerepeket. Innentől kezdve, azt hiszem, nem kell ecsetelnem, hogy a színészi játékkal mennyire nincsen gond. Sőt, mennyire über-hiper-szuper-fantasztikusan-baromi jó.
A sztori: adott egy háromfős kis kutató csapat, akik érdekes felfedezéseket tesznek. Az egyik terepkutatásukon elütnek egy férfit. Majd miután elvitték kórházba, otthagyták, de rájönnek, hogy mégis szükségük van rá, hogy válaszokat kapjanak, újra elütik. Ez a férfi a kiátkozott, erejétől megfosztott Thor –Chris Hemsworth-, akit a saját apja, Odin –Anthony Hopkins- száműzött Asgardból. Két kultúra találkozik, amiből rettentő jó poénok születnek, amiket a forgatókönyv író és a rendező meglátott és ki is használt. Ilyen például: „E halandó test elgyengült. Táplálékra lesz szüksége.” – mondja Thor, miután másodjára is elütötték, hazavitték és kapott halandóknak való ruhákat. Amellett, hogy a film nem komédia, hatalmas poénok vannak benne, tényleg jókat lehet nevetni rajta. Minden a helyén van, nincs semmi eltúlozva, kivéve talán a film tanulságát, de mivel minden egyéb annyira jól lett a helyére rakva, ezért ez sem tűnik fel annyira.
A világ, amilyennek Asgardot megteremték, gyönyörű, fantasztikus látvány. Nem fukarkodtak az effektekkel és a kosztümökkel sem, ami igen jót tett az összhatásnak. A kamera használata is tökéletesek, nagyon szép beállításokat figyelhetünk meg a film 115 perce alatt. A szerelmi szál is éppen annyira romantikus, amennyire kell. Azt hihetnénk, hogy kedves főhősünk a film végén, mikor megmentett nem is egy, de három világot, jutalomként csak meg kapja a hőn áhított, szenvedélyesen szeretett hölgyet. De nézzétek majd, és majd kiderül! A tempó nem túl lassú és nem is elkapkodott, nincs az akció jeleneteknél Mr. Baytől megszokott kamerarángatás, hogy ne lássunk belőle semmit és csak még idegesebbek legyünk. Minden tökéletesen látható, átlátható, érthető és szépen kidolgozott, megalkotott.
Csak ajánlani tudom mindenkinek. Hosszú ideje az első kiválóan kivitelezett Marvel adaptációt sikerült összerakni. Tízes skálán én tizenöt pontot adnék.

Köszöntem a figyelmet:
Narancs

2 megjegyzés: